08-09-2023

Hantverksdagar på Skansen 

 

På Skansen möts det förflutna och nuet, fantasi och fakta, djur och kultur, traditioner och trender. Sveriges själ på en levande plats, mitt i Stockholm. Här får hantverkstraditioner ta plats och utvecklas som ett både traditionellt och modernt kulturarv.

I kampanjen för utställningen Hantverksdagar på Skansen samarbetade vi med fem konstnärer och hantverkare.

Alla skapade unika verk utifrån sina egna hantverkstekniker: tatuering, konstvävnad, textiltuftning, siluettklippning och textilåterbruk.

Varje verk specialmonterades i utomhustavlor och hantverk från förr fick möta moderna i unika konstuttryck på Stockholms gator och torg.

Kampanjen kompletterades med kortfilmer som dokumenterade framtagandet av verken och stillbildsfotograferade kulturtavlor.

Varmaste tack till våra medverkande konstnärer och hantverkare!

 

Mirjam Hemström Farsi – Väv/hålgardin  

Textildesigner och konstnär som rör sig mellan traditionellt hantverk, experimentella tekniker och digitala verktyg. Verket för Skansen tar avstamp i en klassisk trådgardin. Mönstret har skalats upp och det geometriska förstärkts; mötet mellan strikt ruta och böljande våg, för att låta textil mjukhet möta arkitektonisk struktur. Vävtekniken kallas tuskaft och såväl varp som inslag är i tunnaste bomull.

 

Oscar Wall – Tuftning

Möbelsnickaren Oscar blev textilkonstnär av en slump. När han under sitt examensarbete letade efter någonting som kunde komplettera hans hårda, raka trämöbler upptäckte han tuftning som hantverk och konstnärligt uttryck. Verket för Skansen är gjort i tuftad ull och bomull. Inspirationen kommer från traditionella kurbitsmålningar med en naiv touch.

 

Miro Burman – Siluettklippning

Bokbindare och paperproduktsformgivare som arbetar utifrån kunskaper om japanska traditionella material och tekniker. Verket för Skansen är en siluettklippning skuren för hand med kniv. Motivet föreställer en skomakare och en bokbindare samt verktyg som används inom traditionella hantverk. Inspirationen till motivet kommer från skråhantverkarna i Skansens stadskvarter, som visar traditionella hantverk från 1800-talet.

 

Bea Szenfeld – Textilåterbruk 

Formgivare och konstnär vars arbete kännetecknas av experimentella och konstnärliga plagg i oväntade material, skapade för hand. Ofta i papper. Verket för Skansen är en jacka av denim vävd för hand av 20 par återbrukade jeans, sydd enligt eget mönster med bomullstråd. Budskapets formgivning är inspirerat av MC-kultur och amerikanska collegejackor.

 

Emelinn Heikkinen – Tatuering

Kreatör med konstnärlig kandidat från Beckmans som hoppade av sin master som illustratör på Konstfack för att bli tatuerare. Idag verksam på Deepwood Tattoo. Mjukt och sött möter hårt i Emelinns konstnärliga uttryck som har sin grund i klassisk tatueringstradition med fine line och black and gray. Inspirationen till verket kommer från ett traditionellt, men överdimensionerat flash sheet som används av tatuerare för att visa motiv i ett kurerat urval. Motiven är tatuerade med bläck på silikonmaterial.

 

Vår ambition är att samla de mest talangfulla och kreativa människorna i branschen, både bland uppdragsgivare och medarbetare. Är du en av dem? Hör av dig!

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration