09-06-2023

Ny musiktjänst spelar din musik för fort, om du kör för fort

 

Hastighetsöverträdelser i trafiken ökar bränsleförbrukningen och lämnar djupa hål i bilförarnas plånböcker. Nu har vi tillsammans med St1 utvecklat Sound Driving. En musiktjänst som spelar musiken för fort om du kör för fort.

Enligt en uträkning baserad på siffror från Trafikverket skulle svenskarnas drivmedelskostnader minska med över 2 miljarder kronor per år om alla höll hastigheten.* För att bidra till en sund bilekonomi har energibolaget St1 tagit fram en musiktjänst som spelar musiken för fort om du kör för fort.

 ”Vi ser det som vårt uppdrag att bidra till en bra bilekonomi för alla som behöver bilen i vardagen. Vid sidan om att erbjuda låga drivmedelspriser vet vi att körstil och hastighet kan göra stor skillnad för drivmedelsförbrukningen”, berättar Faisal Ouahid, Marknads- och informationschef på St1 Sverige.

 Ur ett tekniskt perspektiv kan Sound Driving via din mobiltelefons gps se var du är, vilken hastighetsbegränsning som gäller där du är och hur snabbt du färdas. Om du kör över den tillåtna hastigheten kommer musiken att börja spelas för fort.

 ”Initiativet är sprunget ur begreppet nudging, ett verktyg som kan användas för att på olika kreativa sätt förändra människors beteende. Det går att jämföra med pipet man hör om man inte satt i bilbältet, en tydlig och viktig påminnelse om att det är dags att lätta på gasen”, berättar Björn Hedensjö, Beteendevetare och psykolog.

 Det är inte bara plånboken som mår bra av lägre hastigheter. Om alla svenska bilförare höll hastighetsbegränsningarna skulle koldioxidutsläppen i Sverige minska med 300 000 ton på ett år.

 ”Det finns väldigt mycket att vinna på en lugnare körstil, både för plånboken och klimatet. Vi hoppas Sound Driving har en positiv inverkan på hur vi alla kör”, säger Faisal Ouahid, Marknads- och informationschef på St1 Sverige.

 St1 har gjort sig kända på den svenska marknaden för deras obemannade stationer och låga priser. Vid sidan om låga priser strävar St1 efter att utveckla nya energilösningar som minskar miljöpåverkan. Syftet med Sound Driving är att göra ännu mer för svenskarnas bilekonomi samtidigt som man uppmärksammar hur körstil även påverkar klimatet. Musiktjänsten är helt kostnadsfri att använda och finns tillgänglig på St1s webbplats.

 

 

Vår ambition är att samla de mest talangfulla och kreativa människorna i branschen, både bland uppdragsgivare och medarbetare. Är du en av dem? Hör av dig!

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration